Pracownia Endoskopowa

W gabinecie przyjmują
dr n. med.
Józef Kisiel
specjalista gastroenterolog
lek. med.
Jacek Jarco
specjalista chorób wewnętrznych

Badanie gastroskopowe

Gastroskopia jest badaniem endoskopowym górnego odcinka przewodu pokarmowego. Gastroskopię wykonuje się po znieczuleniu gardła środkiem znieczulającym w aerozolu, jest więc niebolesne. Podczas badania lekarz wprowadza przez jamę ustną pacjenta giętki wziernik (gastroskop), który przesuwa przez kolejne odcinki przewodu pokarmowego – przełyk, żołądek i dwunastnicę. Badanie to pozwala na dokładne obejrzenie wnętrza tych narządów, zaobserwowanie i sfotografowanie zmian chorobowych oraz na pobieranie wycinków ze zmian patologicznych w celu zbadania ich pod mikroskopem lub w celu wykonania tzw. testu urazowego pozwalającego wykryć obecność bakterii Helicobacter pylori.

Jak się przygotować do badania?

Do badania pacjent powinien zgłosić się na czczo – nie powinien jeść, pić ani połykać leków przynajmniej 6 godzin przed badaniem. Nie powinien też palić papierosów w dniu badania. Przed badaniem należy wyjąć protezy zębowe z jamy ustnej. W przypadku, gdy pacjent przyjmuje leki zmniejszające krzepliwość krwi (aspiryna, acard, polocard, acenokumarol, sintrom, warfin, heparyny w zastrzykach), należy poinformować o tym lekarza wykonującego badanie, gdyż pobieranie wycinków w przypadku przyjmowania tych leków może grozić krwotokiem.

Jak postępować po badaniu?

Po badaniu można jeść i pić, gdy minie uczucie drętwienia gardła wywołane znieczuleniem – zazwyczaj kilkanaście minut po badaniu. W przypadku pobierania wycinków lub usuwania polipów zaleca się nie jeść przez 2 godziny po badaniu, a później spożywać tylko chłodne i mało pikantne posiłki. Inne, specjalne zalecenia, w razie konieczności zostaną przekazane ustnie przez lekarza wykonującego badanie.

Kolonoskopia

W chwili obecnej uznaje się, że badanie kolonoskopowe, czyli badanie całego jelita grubego od odbytu do kątnicy (około 150 cm) jest najlepszą i najszybciej rozwijającą się metodą małoinwazyjną do wykrywania chorób tego narządu a w szczególności raka jelita grubego. Doświadczony endoskopista wykonuje badanie w czasie od 20 do 30 minut u 80-90 % pacjentów. W trakcie badania chory leży na lewym boku ze zgiętymi w kolanach nogami.
Ocenia się, że rak jelita grubego (zwykle rak gruczołowy) jest drugim w częstości występowania rakiem na świecie. Zmianę przednowotworową stanowi polip gruczolakowaty. Gruczolakoraki mogą występować w całym jelicie grubym jednak najczęściej znajdują się w jego końcowym 40 cm odcinku.
Diagnosta w trakcie badania monitoruje ilość zmian (zwykle polipy), ich rodzaje i opisuje umiejscowienie, usuwa dodatkowym oprzyrządowaniem polipy kierując do badania histopatologicznego.
Badanie kolonoskopowe przebiega zwykle z odczuwalnym przez pacjenta dyskomfortem i uczuciem ucisku w jamie brzusznej. Pacjent może mieć wykonane badanie kolonoskpowe ze znieczuleniem dożylnym, które przeprowadza anestezjolog wraz z pielęgniarką anestezjologiczną.
Do badania kolonskopowego pacjent przygotowuje się w domu. Wymagana jest absolutna dieta. Pacjent pije około 2 do 3 litrów klarownych płynów zwykle wodę niegazowaną i klarowne soki oraz przyjmuje lek czyszczący jelito FLEET PHOSPOSODA, którego zastosowanie nie wymaga wykonania przez pacjenta lewatywy przed badaniem.
Uznaje się, że badanie kolonskopowe powinno być wykonywane raz na 5 lat po 40 roku życia (niektóre źródła podają raz na 10 lat) u osób u których nie stwierdza się zmian patologicznych i raz na 2 lata
u osób, u których stwierdzono polipy jelita grubego.
W dobie narastającej alergii pokarmowej (stałe pogarszanie się jakości spożywanych pokarmów -konserwanty) stoimy na stanowisku by wykonywać badanie najpóźniej co 5 lat u osób, u których nie wykryto zmian w pierwszym badaniu.

KOLONOSKOPIA Z ANESTEZJOLOGIEM

DIETA

ZASTOSOWANIE LEKÓW PRZECZYSZCZAJĄCYCH

2 dni przed terminem badania:

Nie spożywać:

  •     tłustych wędlin (np. kiełbasy) i mięs
  •     sałatek, warzyw i owoców pestkowych
  •     pestek (siemię lniane, mak, itp.)
  •     ciemnego pieczywa
  •     napojów gazowanych
  •     przecierów owocowych

Zalecenia:

Dieta półpłynna, kisiel, kleiki, ryż, makaron, chleb, gotowane mięso i ryby, napoje niegazowane, klarowne, herbata, kawa (bez fusów)

Dzień bez leku przeczyszczającego

1 dzień przed terminem badania:

Lekkostrawne śniadanie: słaba herbata, bułeczka

godz. 14.00-15.00 – przecedzony bulionpo
godz. 15.00 – woda, herbata, można ssać landrynki, miód

Środek przeczyszczający-według zleceń lekarza

W dniu badania:

Osoby regularnie przyjmujące leki nasercowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwpadaczkowe zażywają poranną dawkę

6 godzin przed badaniem zakaz spożywania pokarmów i napojów

 

KOLONOSKOPIA - PRZYGOTOWANIE (bez anestezjologa)

DIETA

ZASTOSOWANIE LEKÓW PRZECZYSZCZAJĄCYCH

2 dni przed terminem badania:

Nie spożywać:

  •     tłustych wędlin (np. kiełbasy) i mięs
  •     sałatek, warzyw i owoców pestkowych
  •     pestek (siemię lniane, mak, itp.)
  •     ciemnego pieczywa
  •     napojów gazowanych
  •     przecierów owocowych

Zalecenia:

Dieta półpłynna, kisiel, kleiki, ryż, makaron, chleb, gotowane mięso i ryby, napoje niegazowane, klarowne, herbata, kawa (bez fusów)

Dzień bez leku przeczyszczającego

1 dzień przed terminem badania:

Lekkostrawne śniadanie: słaba herbata, bułeczka

godz. 14.00-15.00 – przecedzony bulionpo
godz. 15.00 – woda, herbata, można ssać landrynki, miód

Środek przeczyszczający-według zleceń lekarza
W dniu badania:

Osoby regularnie przyjmujące leki nasercowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwpadaczkowe zażywają poranną dawkę. Do czasu badania nie spożywać pokarmów. Do 2 godzin przed planowaną godziną badania można pić dowolną ilość klarownych i niegazowanych płynów (także herbata, kawa bez mleka i fusów), można ssać landrynki.